Paul Revere Williams’ building gets a refresh from CO

CO Architects’ renovation of architect Paul Revere Williams’ Pritzker Corridor at College of California Los Angeles (UCLA) functions an up-to-date facade and seismic improvements. The 1967 building homes portion of UCLA’s Psychology Division and rises 11 stories—three of which are down below grade. Its cubic form is formed by a structural concrete grid.

The College determined to renovate the building—formerly regarded as Franz Corridor II and the Psychology Tower—upon discovering seismic deficiencies, and to accommodate the school’s developing psychology plan. CO Architects experienced earlier led the renovation of the campus’ 1929 Royce Hall.

CO affiliate principal Phillip White stated that UCLA “fortunately” saved Williams’ authentic options of the making from the early 1960s. Prior to the renovation the architects visited a number of Williams’ other patterns all around Los Angeles, such as the Beverly Hills Lodge and the Shrine Auditorium. White described how the design and style staff took be aware of Williams’ kind-follows-operate patterns, nevertheless, pointed out that the openings in Pritzker Hall’s 5-tale structural grid did not usually correspond with home windows, as they were being not proper for certain exploration desires. As a result, the unified facade gave an illusion of uniformity across its four faces irrespective of the additional private, windowless inside areas. ​​

The renovated Pritzker Hall on UCLA’s campus maintains a lot of its modernist layout, while adapting for the desires of a rising psychology department. (Kim Rodgers)
Rendering of 1960s building
The authentic rendering by Paul Revere Williams exhibits the existence of the hall about the courtyard. (Courtesy UCLA Library Photographic Services)

Williams created the openings in the grid to consist of a modest curve at the top and bottom of the opening, with “angled cement-plaster headers and spandrels at each and every window, or a cement-plaster panel opening.” Bronze-anodized aluminum frames surrounded single pane, bronze-tinted home windows, and the structural concrete was painted in brown and tan hues.

Section of academic building
With a few stories underground, and the double-peak arcade at the ground amount, the uniformity of the 3rd as a result of eighth floor is clear in portion. (Courtesy CO Architects)

The CO staff researched the color profile of UCLA’s campus, selecting the new paint coloration from “a palette of bordering structures,” opting for a white sandstone coloration that they felt would be a lot more built-in with the campus. The cement-plaster headers had been painted in a lighter shade in get to remain legible, and the cement-plaster infills ended up painted with a large-sheen dark grey in buy to “help unify the facade… simulating the looking through of a window,” explained White.

Close up of a facade
The structural concrete was repainted to match the encompassing campus, and the foyer was extended to the entire double-height arcade. (Kim Rodgers)

Programmatically, the 125,000-square-foot setting up involved laboratories, workplaces, school rooms, collaboration areas, and a double-height foyer. Although lots of interior renovations labored about a developing that acquired additional daylight, and subtle product changes, the new lobby was a more significant adaptation from Williams’ design. Workers sandblasted the uncovered concrete frame, refurbished the exterior terrazzo flooring, and painted the “character-defining” cement-plaster banding. Personnel also mounted new windows—still bronze-tinted—on pieces of the higher degrees to match the existing glazing. Thermally damaged aluminum frames with large-accomplishing insulated glass models and mechanical and lights upgrades permit the constructing to reach LEED Platinum certification.

Close up of ground floor exterior
A new curtain wall was put in for the arcade, and the exterior terrazzo was refurbished. (Kim Rodgers)

CO developed a heightened lobby to increase the whole two stories of the hall’s arcade, “creating a new presence for the building,” in the words and phrases of White. Aragon Construction installed a double-height curtain wall from Arcadia Windows, and storefronts in the arcade had been clad in aluminum to match the new curtain wall. Aragon worked with CO on shop drawings to guarantee the style and design intent was adopted by for the duration of set up. The curtain wall attributes deep aluminum framing members and Viracon small-iron insulated glass models. White mentioned that “the relationship at prime of the arcade’s waffle slabs was also tough to fabricate,” due to the fact it expected personalized panels to in shape the curves of the waffle slab at the head of the curtain wall.

Close up of ground floor exterior
The layout staff labored to combine seismic upgrades without having interrupting the facade as a great deal as doable. (Kim Rodgers)

Structurally, CO, and historic consultants Page & Turnbull, essential to upgrade the constructing to fulfill the College of California’s Seismic Coverage, which lays out building specifications and protection protocols in the occasion of an earthquake. Page & Turnbull marked the corridor as qualified for a Historic Sign up listing, meaning that the design team had to retain as substantially of the authentic facade as feasible when building for seismic upgrades. As White said, the College “advocated for the retention of character-defining attributes, these kinds of as the exterior structural grid.” Heavy-responsibility exterior bracing and framing would have been the most value-helpful remedy for seismic-proofing the constructing, but it would have ruined a great deal of the 1967 layout. UCLA’s Engineering Office executed earthquake simulations on a product of the corridor, and KPFF + CO built customized viscous dampers with enter from fabricator Taylor Products. The two-story dampers have been set up on each and every exterior corner of the arcade, and at the perimeter of the core on the upper floors. This system minimized the structural variations of the primary facade. Metal plate trims have been installed to “conceal” the connections the dampers necessary through beams and columns, and were being concluded with a high-functionality coating that enhances the refurbished terrazzo and banding.

You May Also Like

About the Author: AKDSEO